Je v filmu INCEPTION glasba Dione Dimm?

27.07.2010

Včeraj sem si ogledal film Inception in moram priznat, da sem malce “zmeden” in predvsem presenečen …

Da malo razložim.
Avtor glasbe v tem filmu je Hans Zimmer, sicer Nemec po rodu, večkrat nagrajen, tudi z Oskarjem itd. …  velja za mainstream skladatelja  med pisci glasbe za film. Leta 2006 sva z Ano iskala kontakt z njim, ker smo v bendu razmišljali o potencialnem sodelovanju. Bila sva v Berlinu na mednarodnem sejmu POPKOM, največji glasbeno založniški dogodek… no,  pri sebi sem imel dva posnetka skladb, ki smo ju želeli profesionalno orkestralno dodelati, kasneje smo z eno skladbo (Oče, v angleščini pod imenom Father) nastopili na Emi leta 2007. Komad smo avtorsko zaščitili leta 2006 pri slovenskem SAZASU. To skladbo smo tudi izročili v cca petdesetih izvodih vsem največjim založbam ( Sony, Universal, Warner itd. … )  in nisem še čisto doumel, kajti danes sem v filmu slišal temo, ki sem jo sam avtorsko zaščitil in je skoraj do potankosti harmonsko enaka, le malo je zamaskirana z orkestrom in aranžmajem. Naj še povem, da je en izvod demo CD-ja dobil v roke tudi Hans Zimmer, sicer ne direktno, ampak preko posrednika, njegovega dolgoletnega nemškega prijatelja, tudi avtorja filmske glasbe s katerim smo bili še nekajkrat v stiku.
Sicer imamo na Švedskem svojo pogodbo z založbo,  ki bo reagirala, v kolikor se bo izkazala, da je mogoče dokazat “izposojo”,  vseeno pa me zanima vaše mnenje. Sicer se zavedam, da sem “pristranski” ampak vseeno, Hans je imel našo skladbo v rokah, in to se vsaj meni “sliši” v tem filmu, čeprav rahlo zamaskirano z aranžmajem.!!!

Tole je link do filmske glasbe z naslovom One simply idea, iz tega filma:http://www.youtube.com/watch?v=yym_PxQNA5s
… nekje od 55 sekunde naprej se plete ta tema, ki jo “avtor” spretno modulira in obrača. V filmu se pojavi 4x!

Tole je pa link do naših spletnih strani na MYSPACE:http://www.myspace.com/dionadimm
- kjer najdete uvod naše teme v komadu Father(instrumental) ki sem jo nalašč obesil v instrumentalni verziji, čeprav je to le osnova za vokalno verzijo.

Naj še dodam, da nimamo nobenih $$$ apetitov, kajti zavedamo se v kaj bi dregnili!!! ,  vendarle pa je to vsekakor priznanje, če se Hansu zazdi, da je tema dovolj močna, da jo uporabi v tem visoko proračunskem filmu.

Kaj bi storili na našem mestu?

 • Share/Bookmark

V kategoriji Glasba

 

9 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. nevenka  |  27.07.2010 ob 20:04

  nevenka

  Osebno sem močno proti poseganju v avtorske pravice, vsekakor bi se pozanimala kako bi jih lahko zaščitila. Menda je neko število taktov, ki naj bi bili prepisani meja od kod naprej je neko delo plagiat? No, ne vem točno kako je to pri muziki…
  Grem malo poslušat, bom videla, če bom kaj ujela.

 • 2. nevenka  |  27.07.2010 ob 20:17

  nevenka

  En del se mi zdi popolnoma enak, stil je več kot očitno podoben, filmska glasba ima nekoliko povdarjen ritem z neko glasbeno podstrukturo, vaša pa je bolj monolitna.
  Najbrž sem se prav čudno izrazila, bolj strokovno se ne znam.
  In tako mimogrede, ful mi je všeč simofonični zvok.
  Tudi simfonični metal rada poslušam, čeprav imate vi pripisano, da je tole nekje pop -rock?
  Glasba je izrazito misteriozna, malce mrakobna.
  Nič čudnega, če se je komu “prikupila”.
  No, bistveno je, da je tudi neglasbeniku jasno, da tu povezava gotovo je.

 • 3. simm  |  27.07.2010 ob 23:32

  simm

  @nevenka, hvala za tvoje mnenje. Z etiketiranjem glasbe je vedno križ, kaj lahko se ti zgodi, da ne pašeš nikamor. :) Za pop smo pretrdi in komplicirani, za alter publiko smo mehki, za rokerje smo popevkarji itd.
  Ah, nima veze, glasba je navsezadnje najbolj abstraktno doživetje, če imaš kaj povedat in kaj interpretirat je to dovolj dober razlog za “it na oder”

  Sicer pa smo že kontaktirali Zimmerjev management in čakamo na odgovor.

 • 4. nevenka  |  28.07.2010 ob 09:00

  nevenka

  Želim vam veliko uspeha.
  Tako in drugače :-)

 • 5. Simona Rebolj » IZV&hellip  |  29.07.2010 ob 20:21

  [...] film Inception. Z idejami, kot trdi Chris Nolan, zna bit hudič. Ja, s krajami pa še večji. Na blogu člana skupine Diona Dimm je obrazložen verjeten sum, da gospod Zimmer tudi lopne glasbo [...]

 • 6. simm  |  30.07.2010 ob 14:09

  simm

  Njegov management se zaenkrat še ni ne oglasil
  … Malo smo se obrnili na Hansove glasbene sodelavce pri tem projektu, kar nekaj zanimivih odgovorov smo prejeli … sodniško dokazovati “podobnost” bi bilo izredno težko, tema, ki je predmet, je menda zelo židovsko značilno odigrana, malce je spremenjen ritem in dolžine posameznih tonov itd.
  meje, kaj je ukradeno in kaj podzavestno prikrojeno, je zelo težko pravno definirat in tudi sicer, od kje malemu človeku potrebna sredstva za neko pošteno tožbo v deželi, kjer kapital doseže malodane vse … ?

 • 7. marš na drini  |  30.07.2010 ob 14:42

  marš na drini

  ja, podobnost zagotovo obstaja in bolj ko poslušaš, bolj je očitna, ampak pri dokazovanju teh zadev je pa res cel hudič. problem je tudi v tem, da se lahko takoj najde nekaj podobnega, kar je nekdo že prej napisal in potem ti ne bi pomagalo niti to, da bi dokazal, da je dejansko kopiral od tebe. torej, nekaj podobnega kot se je zgodilo italijanskemu pevcu al banu, ko je tožil michaela jacksona. sodišče je namreš ugotovilo, da sta si pesmi res zelo podobni, ampak zaključilo, da sta oba “kopirala” od neke tradicionalne indijske pesmi, tako da z zadevo ni bilo nič. tako da po moje se tu, razen kake reklame na račun tega, težko kaj doseže. tako da če ne drugega spravi to v medije. bo gelde tega vsaj zastonj reklama.

 • 8. mweiss  |  30.07.2010 ob 16:04

  Podobno temo sem že pred leti slišal pri nekem new age muzikontarju. Kitaro ali nekdo iz tistega becirka. Če morda najdem izvirnik se javim.
  Sicer pa je vaša(?) tema relativno enostavna kadenca, ki jo boste težko avtorsko zaščitili. Misliš, da bi lahko zaščitil Es-As-B-Es? Pokopal bi 85% frajtonarcev. Posušaj hardbob Jazz iz 60-tih let. Slišal boš toliko podobnosti, da se ti zvrti.
  Kot muzikontar boš razumel mojo trditev, da 12 poltonov ne pomeni neskončno število uporabnih in poslušljivih kombinacij. Tudi Zimmer , če je še takšen car ne more biti vedno originalen. Vede ali nevede.
  Pa lep pozdrav.

 • 9. simm  |  1.08.2010 ob 20:50

  simm

  Očitno se je nekdo potrudil in naredil primerjavo:
  http://www.youtube.com/watch?v=u2R8JyoKsYM

Komentiraj

Za objavo komentarja moraš biti prijavljen.

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Iskalnik

Koledar

Julij 2010
P T S Č P S N
« Nov    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Najnovejše objave

Kategorije

Objave po mesecih

RSS